Gemeente Almere

Almere is een stad in de provincie Flevoland. De gemeente Almere heeft 196.290 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS). Almere is in de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkeld als tweede grote stad in de provincie Flevoland.

Onder leiding van wethouder Adri Duyvesteijn worden plannen ontwikkeld voor de groei van Almere tot een onderscheidende stad met een eigen identiteit. Het wordt een complete stad met circa 350.000 inwoners. Onderdelen van deze complete stad zijn extra woningen (60.000), impuls voor de werkgelegenheid (100.000 arbeidsplaatsen) en diverse maatschappelijke en culturele voorzieningen. Bij de verdere ontwikkeling van de stad wordt ingezet om deze groei op een onderscheidende, maatschappelijke, sociale en duurzame wijze te laten plaatsvinden.

Na het winnen van een pitch in 2008 werken we aan de huisstijl en belangrijke publicaties van de gemeente Almere met betrekking tot de schaalsprong waarbij duurzaamheid een belangrijk element is. In 4 jaar tijd hebben we vele publicaties ontwikkeld. In deze publicaties staat een heldere, minimale doch spannende weergave van de plannen centraal. De boeken zijn zeer tactiel door het gebruik van minder milieubelastende grove papiersoorten. De eerste cassettes bestaan uit meerdere boeken die oriënterend van inhoud zijn. Subtiele typografie wordt gecombineerd met fotografie waaruit de fascinatie voor het gebied duidelijk naar voren komt.

Almere 2.0 bestaat uit twee boeken in cassette en zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Almere, MVRDV en Stout/Kramer. Op zoek naar een bold statement wilden we twee lijvige boeken neerzetten. De plannen die in deze boeken gepresenteerd werden waren dan ook groots. De boeken beginnen met uitspraken op de cover. Vervolgens betreedt je de gedachtenwereld van MVRDV en wordt je via diverse onderzoeken geleid naar toekomstvisies over deze stad. Het beeldmateriaal vormt een cohesie met de typografie. Tijdens het proces is er uitvoerig gesproken over inhoud en betekenis. Belangrijk is dat deze boeken op verschillende manieren kunnen worden gelezen. Daarvoor zijn er drie niveau’s van informatie ontworpen die qua grootte duidelijk verschillen. Voor de snelle lezer die meer scant heeft genoeg aan de afbeeldingen en de quotes. De zeer geïnteresseerde lezer neemt ook de kleinere teksten en achtergrondinformatie tot zich.